torsdag 6 mars 2014


Maila Seppä  - Aina voi kuitenkin hengittää

Ensimmäinen kosketus Mailaan oli kun 80-luvulla osallistuin Mailan ohjaamaan  Body image- kursseille Integrumissa. Olin etuoikeutettu saada tutustua itseeni kaksivuotisessa ryhmäkokemuksessa. Se oli minulle uteliaisuuden alku.

Kysyn Mailalta miten hän löysi oman tiensä.
"Lähdin uteliaana ihmettelemään tuntemattomalle TIELLE, jota edelleen kuljen …..
Olin ollut intohimoisesti ruumiillisen kulttuurin lumoissa, tanssin- ja voimistelunopetuksen ulkoisessa maailmassa, mm. 10 v oppikouluissa vt. voimistelun opettajana.  Muutettuani Turkuun  v.1954 tapasin lapsuudenystäväni ja oppilaani psykiatri Riika-Liisa Pirkkasen, joka houkutteli minut Psykiatrian klinikalle liikuntaterapeutiksi. Sairaalassa oli silloin työssä useita luovia, innostuneita lääkäreitä ja heidän tapansa ihmetellä monipuolisesti ihmisen tarinaa, hänen suhteitaan, perheitä, sukuja sekä kulttuurin merkitystä ihmiselle.  Elävä kieli levisi työyhteisöön. Minulle aukeni sisäinen maailma, josta alkoi löytyä uusia sanoja ja ymmärrystä sille, mitä olin ihmetellyt työssäni liikunnanopettajana, vuorovaikutuksen voimasta ja tyttöjen suhteesta ruumiiseensa.  70-luvulla nousi Suomessa voimakkaana aaltona erilaisten luovien terapioiden käyttö terapiassa ja monenlaisia kursseja oli paljon tarjolla. Kävin vuosia  Riitta Vainion tanssiterapiakeskuksessa erilaisissa tanssiterapian kursseilla mm. Saksalaisten veljesten Bernd ja Jens Walber-Baltzin liikuntaterapiakoulutuksessa 32 viikonloppua.
Lähdettyäni sairaalatyöstä perustimme 2 psykiatrin ja 3 psykologin kanssa poliklinikka Integrumin. Opiskelin edelleen luovia terapioita ja ryhmäterapiaa, sekä pidin Body image kursseja (v.83-89). Integrumissa syntyi  mahdollisuus yhteistyöhön TYKS:n psykiatrian poliklinikan kanssa. Psykologi Päivi Lehtisen aloitteesta alkoi hengityskoulu ja sen kehitys.  Yli 700 potilasta on käynyt  psykofyysisen lyhytterapia ryhmän, jota nimitimme Hengityskouluksi. 
Rakensimme kotini yhteyteen  viihtyisän työtilan,  jossa jatkoin työtäni.  Hoitoalan ammattilaisten  pyynnöstä aloitin hengityskoulu ohjaajien koulutuksen, jota edelleenkin jatkan yhdessä psykologi  Minna Martinin kanssa."
Mikä on sinun DEVOTION - omistautuminen työsi suhteen?

 "Rakkaus ja intohimo tiedostamattoman osuuteen ihmisen elävyydessä, sairauksissa ja paranemisessa."


Miten näet tulevaisuutesi -tulevaisuuden - mihin haluat omistautua?

"Siirryn hiljalleen, elämän annille kylläisenä ja tyytyväisenä, eläkkeelle. Näen hengitysterapian tulevaisuuden hyvin valoisana. Kirjamme ”Hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena”  ja siihen liittyvänä ”Hengitysterapeutin työkirja”  on  otettu kiitollisuudella vastaan. Minna Martin on tuonut menetelmäämme paljon psykologista ulottuvuutta ja pitää huolen taitavana kirjoittajana kirjan uudistumisesta ja psykofyysisen hengitysterapiamenetelmän kehittämisestä ja levittämisestä maailmalle."

Mailan kertomuksesta syntyy itselleni hyvin kiitollinen liikuttunut tunne. Hänen hengitysryhmässä, yksi niistä ensimmäisistä, sain itselleni voimaa tuoda psykofyysisyys esille,  ja yhdessä 2004 kaksikymmentäneljä samanhenkistä henkilöä allekirjoitti yhdistyksen perustamiskokouksen pöytäkirjan.  Nyt kymmenen vuotta myöhemmin yhdistys on kasvanut yli kymmenkertaiseksi. Ja polku jatkuu nuorentunein voimin.....




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar